Choď na obsah Choď na menu
 


Diela Gabriely Futovej - 2

21. 12. 2011

visne_jahodyChlapci padli z višne, dievčatá z jahody (spoluautor Roman Brat, Bratislava, Forza Music, 2010)
Ilustrácie:
Miro Regitko
Anotácia: Na prvý pohľad by sa zdalo, že chlapci v tejto knižke padli z väčšej výšky, preto budú strelenejší. V skutočnosti je však tento názov len symbolom, teda obrazným vyjadrením faktu, že chlapci sú iní ako dievčatá. Do akej miery iní, ako veľmi sa odlišujú, to ukáže v novej próze dvojice autorov Gabriely Futovej a Romana Brata dvadsať rozličných príbehov plných napätia, kanadských žartíkov, skutočných problémov, ale aj lásky a humoru.
V knižke je v skutočnosti desať príbehov, ktoré majú dve podoby. Jednu stvárnil Roman Brat, a druhú, ktorá pracuje v každej poviedke s tými istými postavami, ba dokonca s tým istým dejom, zasa Gabriela Futová. Ide teda o tie isté príbehy, no vyrozprávané z iného uhla pohľadu. Presne v duchu: chlapci to vidia po svojom, a dievčatá zasa inak. Autori sa dohodli, že vo svojej novej próze použijú tento princíp rozprávania preto, aby nielenže poukázali na dva rozdielne svety chlapcov a dievčat, ale aj na fakt, že ľudia nevnímajú svet rovnako, a už vonkoncom nie v tých istých odtieňoch

 

Knihy: Psia škola kocúra Červenochvosta (Bratislava, Mladé letá, 2008, 2010)
Ilustrácie:
Ďuro Balogh
cervenochvostAnotácia: Gabriela Futová, obľúbená autorka skvelých príbehov o deťoch a pre deti, tentoraz napísala knihu o zvieratkách. Hlavným hrdinom je kocúrik, ktorého prinesú do rodiny, kde už majú dvoch obrovských psov. Úbohý malý kocúrik sa musí naučiť s nimi žiť. Aká bola táto „psia škola" pre neho tvrdá, sa dočítate v humorných príbehoch o kocúrovi Červenochvostovi.

 

 

Zmätené dvojičky zo slepej uličky (spoluautor Roman Brat, Bratislava, Forza Music, 2008)
Cena: Najlepšia kniha jesene 2008 (Bibiana - Medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY, Bratislava)
Ilustrácie:
Miro Regitko
Anotácia: Aj keď sú dvojičky, sú rozdielni. Jasné, veď Rišo je chlapec a Ria dievča. A aj keď žijú v jednom byte, chodia do rovnakej školy, ba dokonca do rovnakej triedy, názory na život majú predsa len odlišné. Ich zmätené hlavy a hľadajúce srdcia na pozadí vplyvov, s ktorými súčasní rodičia neprichádzali do kontaktu, si s mnohými problémami nezriedka musia poradiť samy. Ako sa im to darí, s čím musia zápasiť, aké nástrahy musia prekonávať, to všetko sa vyplavuje v mini príbehoch, ktoré súrodenci zažívajú a o ktorých následne uvažujú.

 

dokonala_klara_vDokonalá Klára (Bratislava, Mladé letá, 2008)
Ilustrácie:
Martina Matlovičová - Králová
Ceny: Cena vydavateľstva Mladé letá za rok 2008
Zlatá rybka 2009 - Detská kniha roka

Anotácia: Väčšina detí prichádza do prvej triedy s obavami, aké to tam bude, či to zvládnu, či bude pani učiteľka dobrá... Ale to sa netýka Kláry. Klára má babku učiteľku, svoju školu už pozná, pozná aj učiteľky, lebo sa stretávajú s babkou, ba vie už aj čítať. V škole je preto suverénna a svoju prevahu dáva všetkým najavo. Zrazu však zažije veľké prekvapenie - zistí, že aj iné deti sú šikovné, ba môžu byť aj šikovnejšie, a to Kláru vyburcuje k zúrivému súťaženiu a porovnávaniu. Neváha dokonca nútiť babku učiteľku, aby jej protekčne vybavila výhody, keď nejde všetko podľa jej priania. Našťastie, je tu dedko, ktorý jediný povie svojej vnučke pravdu aj keď je nepríjemná, a Klára si napokon uvedomí, prečo nedokáže zniesť prehru a prečo nemá kamarátky.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.